sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Hiiret ja ihmiset laman keskellä



Luin yhdysvaltalaisen John Steinbeckin (s. 1902- k. 1968) pienoisromaanin ja klassikkoteoksen Hiiriä ja Ihmisiä. Se kertoo häpeilemättömästi kahden työmiehen, Georgen ja Lennien traagisen tarinan 1930-luvun laman aikana.

John Steinbeck keskittyi kirjailijauransa alussa mytologisten kertomusten ohella realistis-naturalistiseen Etelä-Kalifornian kuvaamiseen. Hänen kiinnostuksenkohteitaan olivat mm. meribiologia, jazz, politiikka, filosofia, historia ja myytit. Hänen ensimmäiset romaaninsa eivät saaneet kovinkaan paljon huomiota osakseen, eivätkä hyvää vastaanottoa kirjallisuuspiireissä. Steinbeck kuvasi teoksissaan yleensä köyhiä, työväenluokkaisia ihmisiä. Hänet tunnetaan varsinkin 1930-luvun suuren laman kuvaajana. Teokset ”Vihan hedelmät” ja ”Hiiriä ja ihmisiä” lukeutuivat tähän aihepiiriin. Kirjaa ”Ystävyyden talo” voidaan pitää käännekohtana hänen uralleen. Kirja nimittäin voitti California Commonwealth Clubin kultamitalin parhaasta kalifornialaisen kirjailijan kirjoittamasta romaanista. Teos Vihan hedelmät on puolestaan voittanut arvostetun Pulitzer palkinnon. John Steinbeck on voittanut Nobelin kirjallisuus palkinnon vuonna 1962. Koko elinaikansa kirjailija pysyi yksityishenkilönä, joka vältti julkisuutta.

Kirjan miljöö ja tapahtumapaikka sijoittuvat laman aikana miehiä työllistäneelle maatilalle muutaman kilometrin päähän Soledad nimisestä kaupungista. Maatila kuvataan idyllisenä ja toimivana paikkana, jonne kaikki kirjan tapahtumat sijoittuvat. Miljöö on hyvin yksinkertainen ja kyseiselle ajalle luonnollisen realistinen. On hyvä, ettei kirjan tapahtumapaikka muutu koko ajan. Näin kirjan kertomuksessa pysyy hyvin mukana eikä se tunnu sekavalta.  

Kirjan tärkeimpiä päähenkilöitä ovat työmiehet George ja Lennie. Molemmat ovat riippuvaisia toisistaan ja se yhdistää heitä. Lennie on suurikokoinen, lapsenmielinen ja hidas mies, joka ei välitä muusta kuin eläimistä ja Georgesta. Hän on rauhallinen ja tunnollinen, mutta hätääntyessään ei osaa ottaa huomioon omia voimiaan. Lennien tädin kuoltua George otti hänet huolehdittavakseen ja he ovat eläneet yhdessä siitä asti. George on puolestaan pienikokoinen ja ovela työmies. Hänen ajatuksiaan ja asenteitaan Lennietä kohtaan kuvataan kirjassa hyvin havainnollistavasti ja katkeruus huokuu vahvasti Georgesta. Hän haaveilee välillä elämästä ilman Lennietä, mutta vain pinnallisesti. Hän ymmärtää, että Lenniestä huolehtiminen on kaikkein tärkeintä ja heidän keskinäinen tarvitsevuus toisiaan kohtaan on yksinkertaisesti ylitsepääsemätöntä. Lisäksi maatilalla työskentelee kourallinen muita työntekijöitä, joiden esilläolo on satunnaista.

Kertomus alkaa, kun George ja Lennie ovat paenneet farmilta Weedsissä ja matkanneet bussilla Salinas Valleyhin. He viettävät yön metsässä puron varrella, jossa ilmenee hyvin Lennien lapsenmielisyys ja yksinkertaisuus. Lennien mieliksi George kertoo, kuinka he vielä joku päivä ostavat oman maatilan ja pitävät siellä kaneja. Seuraavana päivänä he saapuvat farmille, jossa paikan pomo saa vihiä Lennien yksinkertaisuudesta. George saa kaikesta huolimatta pomon palkkaamaan heidät kertomalla kuinka hyvä ja voimakas työntekijä Lennie on. Samalla he tapaavat pomon pojan Curleyn, joka ottaa Lennien heti silmätikukseen. Muut työntekijät pitävät uusista tulokkaista, ja Lennie ystävystyykin toisen yksinäisen miehen, afroamerikkalaisen tallipoika Crooksin kanssa. Kirjan tapahtumat keskittyvät eniten Lennien yksinkertaisuudesta syntyviin asioihin, tapahtumiin ja niiden seurauksiin.

Kirja on ollut varmasti omana aikanaan tärkeä sen keskeisen teeman takia. Kertomuksessa on esillä erilaisten henkilöiden suhtautuminen toisiinsa ja selviytyminen kaikkia koskevasta lamasta. Kirja herättää lukijassa myötätuntoa sekä ajatuksia ja lukeutuu siksi aikansa tärkeimpiin teoksiin. Kirja tuntuu entisaikaan verrattuna yksinkertaiselta, mutta sen tärkein asia on kertomuksen herättämät tunteet ystävyydestä ja uhrauksista. Tarina on säilynyt klassikkona aina nykypäivään saakka. Lieneekö syynä ollut tarinan liikuttavuus ja ainutlaatuisuus.

Hiiriä ja Ihmisiä on ollut sensuurin kohteena Yhdysvalloissa ainakin vuosina 1966- 1987 syinä esim. sopimaton kielenkäyttö, väkivalta, maallisuus ja seksi. Tuohon aikaan kirjassa esiintyvät aiheet olivat sensuurille alttiita, sopimattomia asioita ja siksi kirja lukeutuukin kiellettyihin kirjoihin. Kirjassa väkivalta ja kiroilu kuvataan melko rajattomasti ja ikävän tarkasti. Nykyään kertomuksen kielletyiksi mielletyt aiheet tuntuvat tavallisilta, eivätkä herätä suurempaa kohua. Kyseinen aika oli kiellettyjen kirjojen kultakautta, eikä kirjan sensuroinnin syyt eroa paljoakaan muista sensuroiduista kirjoista.

Valitsin kirjan, koska sen tarina vaikutti mielenkiintoiselta. Kirja täytti odotukset ja oli kokonaisuudessaan hyvin kattava lukukokemus. Kirjan alku oli mielestäni ikävystyttävämpi kuin keskikohta ja loppu. Kirja parani loppua kohden ja ratkaisu kutkutteli monesti jo lukuhermoja. Kirjaa on vaikea uskoa hauskaksi, koska sen aihe saatetaan nähdä paikoin synkkänä ja mitäänsanomattomana. Kuitenkin kirjailijan tyyliin tai itse tekstiin on piiloutunut jotain huvittavaa, mikä tekee kirjasta toisaalta surullisen, toisaalta riemuisan. Pidin itse kirjailijan  tavasta kirjoittaa, koska teksti oli helppolukuista ja selkeää. Hiiriä ja Ihmisiä on teoksena jännittävä ja alun painimisen jälkeen myös juonellisesti mukaansatempaava.

4 kommenttia:

  1. Olit hyvin pohtinut henkilöiden suhdetta toisiinsa sekä kirjalle tyypillisiä piirteitä. Olit myös bongannut hyvin syyt, miksi Hiiriä ja ihmisiä on ollut kielletty. Kielen rakenne oli hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Sujuvasti kirjoitettu teksti. Olet analysoinut hyvin kirjan juonta, hahmojen välisiä suhteita ja sitä, miksi se on ollut kielletty. Kerroit kattavasti kaiken oleellisen. Mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi :)

    VastaaPoista
  3. Kirja on minusta ihana. Lopun kuvaus siitä, mitä on valmis tekemään ystävänsä hyväksi, on hurja. Kerrot hienosti Georgen ristiriitaisista tunteista Lennietä kohtaan. Tosin yhtymäkohtia wikipedian juonireferaattiin on aika paljon...

    Suosittelen myös kirjan pohjalta tehtyä upeaa elokuvaa.

    VastaaPoista
  4. Hyvin koottu kirjitus ja kielikin on sujuvaa. Et paljastanut liikaa juonesta, mikä oli hyvä asia. Tästä on hyvä ottaa mallia ! :)

    VastaaPoista